ΓΡΑΜΜΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΚΟ 70000356

Η ΕΚΟ Κύπρου στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Η ΕΚΟ Κύπρου στέκεται αρωγός στον αγώνα ζωής που δίνουν τα πρόωρα βρέφη και υποστηρίζει εμπράκτως τις προσπάθειες των οικογενειών τους, αλλά και του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού που τους παρέχει φροντίδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Η πρόωρη γέννηση, πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη αιτία θανάτου για παιδιά κάτω των 5 ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας στις 17 Νοεμβρίου, στελέχη της ΕΚΟ Κύπρου επισκέφθηκαν - μαζί με εκπροσώπους του Ιδρύματος “Θερμοκοιτίδα Αγάπης” - την Μονάδα Εντατικής Νεογνών και Πρόωρων του Μακάριου Νοσοκομείου και παρέδωσαν στο προσωπικό 500 παιδικά βιβλία, καθώς και παγωνιέρες μεταφοράς μητρικού γάλακτος, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αναπτυξιακή φροντίδα των πρόωρων μωρών που όταν λαμβάνουν μητρικό γάλα έχουν λιγότερα προβλήματα σίτισης, παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις και παραμένουν μικρότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο.

Τις ευχαριστίες της προς την ΕΚΟ Κύπρου για την έμπρακτη στήριξη που παρέχει όλα αυτά τα χρόνια, εξέφρασε η γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της “Θερμοκοιτίδας Αγάπης”, κυρία Έλλη Σιακόλα. Όπως εξήγησε, «κάθε χρόνο γεννιούνται 500,000 πρόωρα μωρά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για διάστημα εβδομάδων ή ακόμη και μηνών, γεγονός που καθιστά τα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών στην Ευρώπη». Σύμφωνα με την κυρία Σιακόλα, τα ποσοστά πρόωρου τοκετού στην Ευρώπη ποικίλουν από 6,3% έως 11.4% και δυστυχώς η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση, παρά το γεγονός ότι παρέχει υψηλής ποιότητας νεογνική φροντίδα. «Οι ανάγκες για τη σωστή φροντίδα των πρόωρα γεννημένων νεογνών παραμένουν υψηλές, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη λεπτομερούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης αναφορικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης», δήλωσε χαρακτηριστικά η γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος.

Η ΕΚΟ Κύπρου, με την ενέργεια της αυτή συμβάλει για ακόμη μία χρονιά στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις προκλήσεις της πρόωρης γέννησης βοηθώντας ταυτόχρονα το έργο που επιτελεί η Μονάδα Εντατικής Νεογνών και Πρόωρων του Μακάριου Νοσοκομείου.